toolbox

Heb je ondersteuning nodig bij het opzetten van een proeftuin? Onze toolbox bestaat uit tools en ‘best practices’ van pioniers die jou voor zijn gegaan in het opzetten van een proeftuin. Voor het opzetten van een proeftuin houdt Samen Beter drie fasen aan: 1. ontdekken, 2. ontwikkelen en 3. testen. Elke fase bestaat uit 100 dagen.

1: ontdekken | in 100 dagen

De grenzen aangeven van jouw proeftuin, onderzoeken welke voorzieningen al een plek hebben en hoe deze zich verhouden tot jouw proeftuin, en je team samenbrengen. Daarnaast: doelen stellen voor de toekomst. Ontdek hieronder hoe de toolbox jou kan ondersteunen tijdens de eeste 100 dagen!
 

de wijk doorgronden

verhalen

krijg een gevoel te van wat er in de wijk gaande is en onderzoek door middel van de Verhalen Expeditie wat de informele netwerken en activatoren in de wijk zijn.

ergrootglas

De vitaliteitsscan van BeBright geeft een concreet en gezamenlijk beeld van hoe de sociaaleconomische kracht van jouw regio ervoor staat.

een netwerk vormen

basecamp

Er zijn verschillende 'circles' die zich bezig houden met de ontwikkeling van deelaspecten van Proeftuinen. Word deel van een 'circle' die jou aanspreekt, meng je in het gesprek en ontwikkel mee!

netwerk

Met behulp van deze tool kun je een smoelenboek maken van actieve mensen in de wijk, zodat ze elkaar makkelijk kunnen vinden en elkaar verder kunnen helpen.

kennis opdoen

vitaliteitsmarkt

De Vitaliteitsmarkt is een plek waar je terecht kunt in jouw wijk voor vitaliteitsproducten, apps of diensten. Leer hier meer over de Vitaliteitsmarkt en vind tools om aan anderen uit te leggen wat de vitaliteitsmarkt precies is.

goede ggz

Leer van Delespaul, Milo, Boevink, Van Os en Schalken over nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie van de GGZ.

businessmodel bouwen

stappenplan

Leer welke stappen je in jouw wijk kunt zetten op weg naar een duurzaam businessmodel rondom wijkgerichte zorg.

sroi

SROI staat voor Social Return On Investment. Met deze methode kun je zowel de maatschappelijke als economische kosten en baten van een organisatie inzichtelijk maken.

mensen inspireren

vimeo

Volg ons op Vimeo en blijf op de hoogte van de nieuwste SamenBeter video's.

foto

Op zoek naar foto's? Hier vind je ons archief vol met foto's van SamenBeter evenementen.

informatie

In deze flyer vind je in het kort de wat, waar, waarom, hoe en wie van SamenBeter. Lees de flyer zelf door of print hem om uit te delen aan geïnteresseerden!

presentatie

De standaardslides kunnen je helpen wanneer je een presentatie gaat geven over SamenBeter of jouw proeftuin. Afhankelijk van wat je wilt vertellen maak je jouw eigen selectie aan slides.

braderie

Je kunt heel lang bezig zijn met voorbereiden en ontwikkelen maar op een gegeven moment heb je de bewoners nodig. Zij moeten de proeftuin bevolken, de vruchten plukken en nieuwe gewassen gaan planten. SamenBeter heeft daar ‘SamenBeter Live’ voor ontwikkeld: een event waar de bewoners laagdrempelig en charmant kennis kunnen maken met wat een Proeftuin doet en beoogt.

digitaal wijkplatform bouwen

wikiwijk

Wikiwijk is een geavanceerd online platform dat mensen in staat stelt gezamenlijk via internet zaken te regelen voor het dagelijks functioneren en eigen woonomgeving. Met community-gereedschap zoals gedeelde agenda en kalender, taken en activiteiten, marktplaats en gedeelde media in openbare of besloten groepen.

ideeen bedenken

hackaton

Met een hackaton kun je inzicht te verkrijgen in hoe bewoners, professionals of anderen ICT oplossingen zouden willen gebruiken om de vitaliteit in jouw wijk te vergroten.

overzicht houden

prototype

Het Minimal Viable Prototype (MVP) van een SamenBeter proeftuin bevat alle onderdelen waarvan het langzamerhand duidelijk is geworden dat die minimaal nodig zijn om te demonstreren dat het mogelijk is om de SamenBeter Visie op zorg te laten groeien. 

reflecteren

Door middel van de Social Networking Game kan je als groep het gesprek aangaan over ‘hoe' en ‘wanneer' we informatie delen in verschillende relaties. Op deze manier worden de spelers bewust gemaakt over de keuzes die ze maken aangaande hun privacy. Dit leidt tot interessante discussies!